Skip to main content
butler-gr-estiasi-protomagia

Η 1η Μαΐου, η Γιορτή της Εργατικής Πρωτομαγιάς, φέρνει για άλλη μια χρονιά μαζί της μια γλυκόπικρη γεύση στον κλάδο της εστίασης στην Ελλάδα.

Από τη μία, αποτελεί μια ημέρα τιμής και αναγνώρισης της αστείρευτης προσφοράς των εργαζομένων, των σεφ, των μαγείρων, των σερβιτόρων, των baristas και όλων όσων με σκληρή δουλειά και αφοσίωση στηρίζουν την ψυχή του κλάδου καθώς και της ελληνικής κουλτούρας. Από την άλλη, η κρίση που πλήττει τον κλάδο τα τελευταία χρόνια, φέρνει στο προσκήνιο ζητήματα που αγγίζουν άμεσα τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων.

Δυστυχώς, βλέπουμε ότι η σκληρή δουλειά των εργαζομένων στην εστίαση συχνά δεν αναγνωρίζεται επαρκώς. Απλήρωτες ώρες, υπερωρίες, εξαντλητικά ωράρια και υποαπασχόληση αποτελούν πρακτικές που δυστυχώς δεν είναι σπάνιες στον κλάδο. Η οικονομική κρίση, η περίοδος της πανδημίας και η αβεβαιότητα που δημιούργησαν αμφότερες, έφεραν στο προσκήνιο ακόμα εντονότερα φαινόμενα εκμετάλλευσης και καταπίεσης των εργαζομένων.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι πίσω από κάθε γεύμα, κάθε καφέ, κάθε στιγμή απόλαυσης σε ένα εστιατόριο, μια καφετέρια, ένα ξενοδοχείο, κρύβεται η αφοσίωση και η σκληρή δουλειά των ανθρώπων που απασχολούνται στον κλάδο.

Η Γιορτή της Εργατικής Πρωτομαγιάς οφείλει να αποτελέσει αφορμή για προβληματισμό και δράση, όχι μόνο για την αναγνώριση της προσφοράς των εργαζομένων, αλλά και για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους.

Καλή Πρωτομαγιά! ✊ 🌸